Visit our social media channels

Skip to main content

Veelgestelde vragen

Invisalign is de bijna onzichtbare methode om je tanden recht te zetten en de lach te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd. Met behulp van 3D-beeldvormingstechnologie brengt Invisalign jouw volledige behandelplan op basis van het voorschrift van je Invisalign Provider, vanaf de beginstand tot aan de gewenste eindstand in beeld. Vervolgens wordt er een reeks transparante aligners op maat gemaakt voor jouw gebit – en ook alleen voor dat van jou – om je tanden stap voor stap te verschuiven. Elke aligner wordt ongeveer twee weken gedragen voordat hij door de volgende in de reeks wordt vervangen, zodat de tanden geleidelijk in de gewenste stand worden gebracht. De duur van jouw Invisalign behandeling wordt aan de hand van jouw specifieke behoeften, bepaald door je Invisalign Provider.

Invisalign aligners zijn bijna onzichtbaar. Niemand zal er iets van merken als je deze bijna onzichtbare aligners draagt, zodat Invisalign naadloos in jouw dagelijkse leven en activiteiten kan worden ingepast.

Invisalign aligners zijn uitneembaar, zodat je tijdens de behandeling gewoon kunt eten en drinken. En je kunt de aligners ook uitnemen om je tanden zoals je gewend bent, te poetsen en flossen voor een frisse adem en gezonde mondhygiëne.

In tegenstelling tot traditionele vaste beugels, zijn er geen metalen slotjes of draden. Dat betekent dat er in de regel veel minder tijd in de praktijk van de Invisalign Provider moet worden doorgebracht om de aligner bij te stellen.

Tot slot kun je met Invisalign de virtuele resultaten en het behandelplan bekijken nog voor de behandeling begint, zodat je kunt zien hoe je tanden er uit zullen zijn als de behandeling eenmaal is afgerond.

Tandartsen en orthodontisten hebben in de afgelopen jaren goede resultaten behaald met uitneembare aligners. Maar met de toepassing van de 3D-computertechnologie van Align Technology en grootschalig maatwerk, kan het Invisalign systeem worden gebruikt voor het behandelen van een breed scala aan patiënten die rechtere tanden willen. Met de unieke ClinCheck®-software kunnen patiënten hun behandelplan van begin tot eind zien, nog voordat de behandeling is gestart.

Align Technology, Inc., het bedrijf dat Invisalign produceert, is opgericht in 1997.

In 1945 voorzag Dr. H.D. Kiesling al dat er een dag zou komen dat we met behulp van moderne technologie een serie dentale positioners zouden kunnen gebruiken om de verplaatsing te kunnen realiseren die op dat moment alleen met uitgebreide orthodontische behandelingen kon worden gerealiseerd. Align Technology heeft die visie verwezenlijkt. Met behulp van geavanceerde computertechnologie produceert Align Technology de Invisalign, een serie op maat gemaakte transparante aligners. De aligners worden opeenvolgend door de patiënt gedragen om de boven- en ondertanden geleidelijk te verplaatsen.

Meer dan 4 miljoen patiënten zijn al behandeld met Invisalign. Elke dag komen er weer mensen met een nieuwe Invisalign lach bij.

Invisalign wordt verkocht in 45 landen via een direct-salesmodel in de VS, Canada, Europa, China, Japan en Asia Pacific, en via distributeurs in kleinere groeilanden in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) en Latijns-Amerika.

Net als bij andere orthodontische behandelingen zijn de kosten afhankelijk van de complexiteit en het verloop van je Invisalign behandeling. De kosten zijn meestal vergelijkbaar met een traditionele vaste beugel. Je Invisalign Provider kan voor jou de uiteindelijke kosten vaststellen.

Maak een afspraak met een Invisalign Provider voor een eerste consult. Zoek vandaag nog een Invisalign Provider bij jou in de buurt.

Invisalign aligners corrigeren je gebit door een nauwkeurige, gecontroleerde verplaatsing van de tanden. In tegenstelling tot traditionele beugels, controleert Invisalign niet alleen de verplaatsing per aligner, maar ook de timing daarvan.  In elke fase mogen alleen bepaalde tanden bewegen, zoals is bepaald in het Invisalign behandelplan voor die specifieke fase. Zo worden efficiënte krachten uitgeoefend om het gebit in de gewenste, voorgeschreven stand te plaatsen.

De bijna onzichtbare aligners zijn gemaakt van een sterk thermoplastisch materiaal van medische kwaliteit, dat specifiek is ontwikkeld voor het Invisalign systeem. De aligners worden voor jou op maat gemaakt en passen precies over je tanden heen.

Hoewel Invisalign voor bijna elk behandelplan kan worden gebruikt, is er wel een speciale opleiding nodig. Alle orthodontisten en tandartsen die hun patiënten met Invisalign willen behandelen, moeten eerst voldoen aan de vereiste kwalificaties, voordat er vanuit hun praktijk behandelaanvragen worden geaccepteerd. Meer dan 82.000 tandartsen en orthodontisten wereldwijd zijn al gekwalificeerd om patiënten met Invisalign te behandelen. Zoek een Invisalign Provider bij jou in de buurt.

Een ervaren Invisalign Provider kan met Invisalign een open beet behandelen bij de meeste volwassenen en adolescenten die een mooie lach willen. Overleg bij tieners met uw Invisalign Provider om te bepalen of Invisalign Teen de juiste behandeloptie voor het kind is.

De afspraken vinden meestal plaats met dezelfde frequentie als bij een traditionele beugel, maar ze verlopen veel sneller omdat er geen draden/slotjes hoeven te worden aangepast.  Patiënten bezoeken de Invisalign Provider gewoonlijk om de 4 tot 6 weken om te controleren of de behandeling volgens plan verloopt en om de nieuwe sets met Invisalign aligners te ontvangen. Maar de Invisalign Provider zal dit op basis van de behandeling bepalen.

De totale duur van de behandeling is afhankelijk van de complexiteit van de behandeling en is gewoonlijk vergelijkbaar met een traditionele beugel. De behandeling duurt in de regel tussen de 9 en 18 maanden. Tijdens het consult kan de Invisalign Provider verdere informatie verstrekken.

Sommige mensen ervaren aan het begin van elke nieuwe behandelfase wanneer zij nieuwe aligners dragen, een paar dagen wat ongemak. Dit is normaal en de meeste mensen beschrijven het als een soort drukkend gevoel. Dat is een teken dat de aligners werken – je tanden worden geleidelijk verplaatst, zodat je het gewenste resultaat kunt bereiken. Het gevoel verdwijnt meestal na een paar dagen.

Een Invisalign Provider kan de overgrote meerderheid van de volwassenen en adolescenten een overbeet behandelen met Invisalign. Maak een afspraak met een Invisalign Provider om te kijken of Invisalign geschikt is voor jou.

Alleen de Invisalign Provider kan bepalen of je een goede kandidaat bent voor een behandeling met Invisalign.

Omdat bij bruggen twee of meer tanden of kiezen strak met elkaar zijn verbonden, bieden zij veel weerstand tegen verplaatsing van de gebitselementen. Je Invisalign Provider kan bepalen of bruggen een rol spelen in je behandeling.

Kronen spelen gewoonlijk geen rol bij een Invisalign behandeling. In sommige gevallen worden er echter kleine tandkleurige 'attachments' van composietmateriaal op gebitselementen bevestigd om een bepaalde beweging te verkrijgen en deze hechten soms minder goed op kronen dan op normale tanden en kiezen. In dergelijke gevallen moet de locatie van de kroon of kronen zorgvuldig worden beoordeeld. Een Invisalign Provider kan je hierover verder adviseren.

Zeker. Ruimtes tussen tanden kunnen meestal eenvoudig worden gesloten met Invisalign. Maak een afspraak met een Invisalign Provider om te kijken of Invisalign geschikt is voor jou.

TMG is een afkorting voor het temporomandibulaire (kaak)gewricht. Bij een aandoening van het kaakgewricht zijn er bepaalde problemen die kunnen worden beïnvloed door middelen en behandelingen zoals Invisalign. Sommige aandoeningen kunnen erdoor verbeteren, terwijl andere aandoeningen gelijk blijven of erdoor verslechteren. Neem contact op met een Invisalign Provider om uit te vinden of je kaakaandoening een negatieve indicatie kan zijn voor de behandeling.

Het dragen van een retainer na elke orthodontische behandeling is een belangrijke stap, omdat het de tanden stabiel in de nieuwe stand houdt. Wil je dat je gebit in de ideale stand blijft staan, dan kun je het beste volgens de aanwijzingen van je Invisalign Provider een retainer dragen. In veel gevallen is de laatste aligner je tijdelijke retainer, tot is vastgesteld voor welke retentieoptie er wordt gekozen. De Invisalign Provider kan je adviseren over retentiemogelijkheden voor de lange termijn.

Sommige Invisalign patiënten hebben ooit een behandeling ondergaan met een beugel, vaak in hun jeugd. Invisalign kan meestal de verschuiving (of terugval) corrigeren die na het verwijderen van de beugel is opgetreden.

Regelamatig worden patiënten behandeld met een combinatie van een beugel en Invisalign. Maak een afspraak met een Invisalign Provider om te kijken of Invisalign geschikt is voor jou.

Nee. In tegenstelling tot traditionele draden en slotjes, kun je tijdens de behandeling eten en drinken wat je wilt omdat je de aligners uitneemt om te eten en drinken. Daarom is het niet nodig om je favoriete voedingsmiddelen of snacks achterwege te laten. Het is zeer belangrijk om na elke maaltijd en voor je de aligners weer terug plaatst, je tanden te poetsen en te flossen voor een goede mondhygiëne.

De aligners moeten tijdens de behandeling steeds worden gedragen. Alleen tijdens het eten, tanden poetsen en flossen, neem je ze uit.

De overgrote meerderheid van de patiënten meldt dat ze er bij het praten geen last van hebben. Net zoals bij traditionele orthodontische middelen, is er echter een aanpassingsperiode waarin je moet wennen aan iets nieuws in je mond.

Roken wordt afgeraden tijdens het dragen van aligners omdat deze hierdoor vlekken of verkleuringen kunnen gaan vertonen.

Het kauwen van kauwgom wordt afgeraden omdat dit aan de aligners kan vastplakken. We adviseren de aligners voor alle maaltijden en snacks uit te nemen.

Je kunt aligners het beste reinigen door ze te poetsen en af te spoelen met lauw water en de Invisalign Cleaning Crystals of speciale reinigingstabletten te gebruiken. Het is zeer belangrijk om na elke maaltijd en voor je de aligners weer terug plaatst, je tanden te poetsen om een goede mondhygiëne te garanderen.

Kan Invisalign voor jou de oplossing zijn?

Kan Invisalign voor jou de oplossing zijn? Kijk hier of dit het geval is

Verhalen met een lach

Verhalen met een lach Video's afspelen

Invisalign bij jou in de buurt

Invisalign bij jou in de buurt Zoek een lokale Invisalign Provider